Scooterson, firma producatoare de scutere inteligente lansata in Arad, a beneficiat de o finantare de 1,75 milioane de dolari din partea unei companii din Romania si a unor oameni de afaceri din India si Singapore, tari in care startup-ul romanesc urmeaza se isi extinda afacere cu puncte de vanzare si inaugurarea unui centru de cercetare si dezvoltare.

Am incasat mai multe investitii seed round in valoare totala de 1,75 milioane de dolari: de la firma romaneasca Arsat Industry – 1,35 milioane de dolari- iar restul sumei, respectiv cate 100.000-150.000 de dolari de la Angel Investors – Aditya Mathur, din Singapore; Sai Anurag si Bhavya Khanna din India; plus inca un investitor, a explicat fondatorul Scooterson, Mihnea de Vries.

Arsat, compania din Romania care a oferit o mare parte din suma totala a investitiilor, este tot din Arad si isi desfasoara activitatea pe piata din Romania inca din anul 1991, in prezent, avand ca obiect de activitate prelucrarile mecanice.

Banii obtinuti de antreprenorii aradeani vor fi intrebuintati pentru producerea scuterelor inteligente, pentru extinderea echipei si in special pentru inaugurarea unei fabrici in Singapore.

Singapore reprezinta o piata de desfacere ideala pentru produsul nostru, fiind o populatie care a imbratisat spiritul green si early adopters. Guvernul singaporez este deosebit de interesat de sprijinul startup-urilor din alte tari, facilitand intrarea acestora pe piata locala. In plus, centrul nostru de cercetare si dezvoltare va avea sediul acolo, iar discutiile in ceea ce priveste o colabora cu una dintre univeritatile lor tehnice pentru dezvoltarea self-driving si ride-sharing sunt pe drumul cel bun.

In ceea ce priveste  India, este posibil tara cu cea mai mare cerere din lume pentru scootere electrice, desigur cu un produs adaptat ca pret. Iar faptul ca avem conexiuni foarte bune cu aceasta piata prin prisma investitorilor nostri, nu poate decat sa ne bucure. Cu toate acestea, Europa ramane pentru noi principala piata – a mai adaugat Mihnea de Vries.

Proiectul Scooterson a luat nastere in Arad la initiativa unei echipe de tineri antreprenori, Mihnea de Vries, Flavius Balaj, George Poenaru si Pavel Kiss. Scooterson este un vehicul electric, tip scuter, care contine insa si o componenta software. Asa a luat nastere Scooterson, un scuter electric inteligent.

Accesul la functiile “inteligente” se realizeaza prin conectarea vehiculul la un cont “cloud” care poate fi accesat ulterior prin intermediul unei aplicatii mobile de pe smartphone. Una dintre functiile destepte pe care scuterul le poate executa este legata de usurinta cu care acesta poate fi condus, afirma fondatorii business-ului. Este unicul scuter din lume, pana la momentul actual, care este dotat cu o functie inteligenta software/hardware ce permite conducerea scuterului fara ca utilizatorul sa foloseasca maner de acceleratie sau schimbator de viteze. Practic scuterul percepe viteza dorita, analizand miscarile corpului soferului.

De asemenea, functiile software ofera utilizatorilor posibilitatea de a utiliza scuterul in comun, de catre mai multe persoane, ceea ce inseamna ca vechiculul poate fi inchiriat, lucru care il face potrivit si pentru zona de business.

Autonomia estimata a vehiculului, dupa o incarcare, este de 50 km. Insa distanta parcursa poate varia in functie de greutatea utilizatorului, modul in care este condus, terenul pe care ruleaza, temperatura exterioara sau vantul.

Rolley – asa cum este numit cel mai nou proiect al tinerilor de la Scooterson, urmeaza sa fi lansat curand pe piata din Europa. Acest proiect se bucura deja de o mare popularitate, fondatorii sustin ca au deja comenzi inregistrate, de circa 2 milioane de dolari.

Rolly are un design complet. Am pornit de la ideea “Cum ar arata un scooter electric conceput de Steve Jobs si Elon Musk?” iar  acum ne aflam in etapa in care producem uneltele si dispozitivele necesare productiei de serie – afirma antreprenorul Mihnea de Vries.